Wykaż, że ciąg jest geometryczny.
Kiryoku1.: Wykaż, że ciąg an o wyrazie ogólnym an = 5n+2/3n−1 jest ciągiem geometrycznym.
Próbowałem sam je rozwiązać, ale nie wiem z której strony podejść. Proszę o wytłumaczenie.
4 gru 20:13
4 gru 20:24
Kiryoku1.: tak dokładnie, przepraszam za błąd w zapisie właśnie go poprawiałem ale miałem problem z kreską
ułamkową
4 gru 20:29
Kiryoku1.: | | 5n+2 | |
Wykaż, że ciąg an o wyrazie ogólnym an = |
| jest ciągiem geometrycznym. |
| | 3n−1 | |
Próbowałem sam je rozwiązać, ale nie wiem z której strony podejść. Proszę o wytłumaczenie.
4 gru 20:33
Janek191:
Obliczamy an +1
a następnie a n +1 : an
4 gru 20:40
Kiryoku1.: nadal nic nie rozumiem.
4 gru 20:41
Kiryoku1.: czyli następny wyraz ciągu ogólnego to an+1. ok rozumiem. A w jaki sposób to działanie
zapisać?
4 gru 20:44
Janek191:
zamiast n wpisujemy n + 1 do wzoru.
4 gru 20:45
Janek191:
zamiast n wpisujemy n + 1 do wzoru.
4 gru 20:46
Kiryoku1.: | | 53n+2 | |
otrzymamy cos takiego? |
| |
| | 3n−1 | |
4 gru 20:52
Janek191:
Źle !
| | 5 ( n +1) + 2 | | 5n +3 | |
a n + 1 = |
| = |
| |
| | 3( n +1) − 1 | | 3n | |
4 gru 20:56
Janek191:
Źle !
| | 5 ( n +1) + 2 | | 5n +3 | |
a n + 1 = |
| = |
| |
| | 3( n +1) − 1 | | 3n | |
4 gru 20:57
4 gru 20:58
Kiryoku1.: idąc dalej otrzymam coś takiego:
4 gru 20:59
Kiryoku1.: Rozumiem, ok chwilka na przyswojenie
4 gru 21:00
Kiryoku1.: | 5n+3 | | 3n−1 | | −3 | |
| * |
| = |
| |
| 3n | | 5n+2 | | 2 | |
4 gru 21:07
Janek191:
| | an +1 | | 5n +3 | | 3 n −1 | |
|
| = |
| * |
| = |
| | an | | 3n | | 5 n +2 | |
| | 5 | |
= 5 ( n +3) − ( n +2) * 3 n − 1 − n = 51 * 3−1 = |
| |
| | 3 | |
| | 5 | |
q = |
| − iloraz ciągu geometrycznego ( an ) |
| | 3 | |
4 gru 21:15
Janek191:
| | an +1 | | 5n +3 | | 3 n −1 | |
|
| = |
| * |
| = |
| | an | | 3n | | 5 n +2 | |
| | 5 | |
= 5 ( n +3) − ( n +2) * 3 n − 1 − n = 51 * 3−1 = |
| |
| | 3 | |
| | 5 | |
q = |
| − iloraz ciągu geometrycznego ( an ) |
| | 3 | |
4 gru 21:16
Kiryoku1.: Dzięki za poświęcony czas, ale dzięki Tobie przypomniałem o co w tym chodzi.
Pozdrawiam

jeszcze raz dziękuje
4 gru 21:18
jaaaa: oblicZ
U{{a4}{a3}}=U{{a3}{a2}},jesli tak,ciąg jest geometryczny
4 gru 21:26
Kiryoku1.: to jeżeli zadanie miało by taką postać (źle przepisałem)
| | 5(n+1) + 2 | | 5n+3 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | 32(n+1)−1 | | 32n+1 | |
| | 5n+3 | | 32n−1 | |
czyli |
| * |
| = 51 * 32 = 45 |
| | 32n+1 | | 5n+2 | |
4 gru 21:28
jaaaa: jeny klawiatura mi się przestawiLa i nie mogę napisac
4 gru 21:32
Kiryoku1.: zgadza się jest ciągiem geometrycznym.
4 gru 21:35
jaaaa: ok,już dobrze,zaraz napiszę
4 gru 21:35
Janek191:
@Kiryoku1
| | 1 | | 5 | |
... = 5 n + 3 − ( n +2) * 3 2n − 1 − ( 2n + 1) = 5*3−2 = 5 * |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | |
4 gru 21:36
jaaaa: wyliczasz a
1,a
2,...
obliczasz i wynik i podstawiasz
U{{a
3}{a
2}}=U{{a
2}{a
1}}
4 gru 21:42
4 gru 21:44
jaaaa: ...a
1 ,a
2,a
3 obliczysz podstawiając do podanego przez Ciebie wzoru:
4 gru 21:47
Kiryoku1.: Dzięki @Janek191 za poprawiony mój błąd.
4 gru 22:25