Ile rozwiązań równania należy do podanego przedziału ?
xx: Ile rozwiązań równania należy do podanego przedziału ?
a) x3−6x=30x, (−8,8>
b) 4x+x3=0, (−4,0>
Bardzo proszę o pomoc , nie mam pojęcia jak to zrobić

a mam to na jutro
4 gru 20:11
Janek191:
a) x3 − 6 x = 30 x ( − 8 ; 8 >
x3 − 36 x = 0
x*( x2 − 36) = 0
x*( x − 6)*( x + 6) = 0
x = 0 lub x = 6 lub x = − 6
Wszystkie trzy należą do podanego przedziału.
4 gru 20:17
Maciej: a)
x3−6x=30x
x3−36x=0
x(x2−36)=0 a2−b2=(a+b)(a−b)
x(x+6)(x−6)=0
x1=0
x2=−6
x3=6
wszystkie 3 naleza do przedzialu(−8,8>
4 gru 20:23
Maciej: 4x+x3=0
x(x2+4)=0
x1=0 x2+4 nie ma miejsca zerowego
jedno rozwiazanie i tez wchodzi (−4,0>
4 gru 20:25