Co oznacza zapis" y=f(x)"
Ad: Hmmm. Co oznacza " y = f(x)"?.. Bo chyba nie to, że ZWf = ZWf...
4 gru 20:06
Janek191:
y = f(x)
y jest funkcją zmiennej x
lub
f : x → y
4 gru 20:12
Ad: Czy gdybym napisał f(x) = x2 to byłoby to samo, taki sam wykres?
4 gru 20:15
Janek191:
Piszemy f(x) = x2 lub y = x2
4 gru 20:20
Ad: Pomyliłem się... Chodziło mi o porównanie:
1) f(x) = x
2) f(x) = y
Czy to to samo?
4 gru 20:22
Janek191:
Nie !
4 gru 20:28
Ad: Dobrze dziękuję, czyli
1) x jest funkcją zmiennej x?..
Czy mógłbym prosić o podanie przykładu funkcji 1) [w zapisie typu takim jak dla 2) np. y= 3x
−4] ?
4 gru 20:43
Janek191:
Obie funkcje są funkcjami zmiennej x.
1) f(x) = x to funkcja liniowa ( identyczność )
2) y = f(x) to jakaś funkcja zmiennej x
4 gru 20:52
Janek191:
Obie funkcje są funkcjami zmiennej x.
1) f(x) = x to funkcja liniowa ( identyczność )
2) y = f(x) to jakaś funkcja zmiennej x
4 gru 20:53
Ad: Dziękuję
4 gru 20:57