Funkcja kwadratowa
Kostek:
matyk
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c funkcja
f(x)=(x−a)(x−b)+(x−b)(x−c)+(x−c)(x−a) ma co najmniej jedno miejsce zerowe
Proszę o wskazówkę do zadania
4 gru 19:52
matyk: To nie jest zadanie na maturę
4 gru 19:54
Piotr 10: Wymnóż to na razie wszystko i pokaż obliczenia, potem szukasz wzorów skróconego mnożenia na
końcu postaci
(a−b)2+(b−c)2+(a−c)2 ≥ 0
4 gru 19:54
matyk: Skoro to funkcja kwadratowa to nasuwa się pomysł liczenia delty
4 gru 19:54
Piotr 10: matyk zadanko na maturę w sam raz
4 gru 19:55
Kostek:
Ok to następne.
Dane jest równanie x2+(m+1)x+3m−2=0 z niewiadomą x
Uzasadnij, że −3 nie jest rozwiązaniem tego równania dla żadnej wartości parametru m
4 gru 19:56
Piotr 10: Przeprowadź dowód nie wprost założ ze −3 jest rozwiązaniem tego równania
4 gru 19:56
Bogdan:
f(x) = (x − a)(x − b)+(x − b)(x − c)+(x − c)(x − a) = 3x2 + (−2a − 2b − 2c)x + (ab + ac + bc)
Δ = 2(2a2 + 2b2 + 2c2 − 2ab − 2ac − 2bc) = 2[(a − b)2 + (b − c)2 + (c − a)2]
4 gru 20:08
Kostek:
Dziękuję
4 gru 20:09
matyk: Ależ proszę
4 gru 20:12
Vax: Bez straty ogólności niech a ≥ b ≥ c, wówczas f(a) = (a−b)(a−c) ≥ 0, oraz f(b) = (b−c)(b−a) ≤
0, a ponieważ dana funkcja jest ciągła, więc na mocy własności Darboux w przedziale [b;a] musi
mieć co najmniej jedno miejsce zerowe, qed.
4 gru 21:24
matyk: Od kiedy to własność Darboux uczy się w liceum? Stara podstawa tego nie uczy...
5 gru 09:42
matyk: W nowej dopiero ciągłość ma prawo się pojawić.
5 gru 09:43
PW: Jednakowoż dowód Vaxa jest piękny.
5 gru 14:24