Oblicz promień.
ilovemud: Proszę o wytłumaczenie tego zadania i rysunek.Wiem ze jest już zrobione tutaj ale nie rozumiem
.
Na powierzchni kuli o promieniu długości 7 cm znajdują się dwa przystające okręgi.
Okręgi te przecinają się w dwóch punktach, których odległość jest równa 2 cm.
Oblicz długości promieni tych okręgów wiedząc, że ich płaszczyzny są do siebie prostopadłe.
4 gru 19:52
+-:

Rysunek przedstawia rzut kuli na płaszczyznę prostopadłą do płaszczyzn na których znajdują się
okręgi.
AB=2 EA=EB=CE=1 OA=7 → OE=
√48
| | √48−1 | |
OC=OE−CE=√48−1→ CF= |
|
|
| | √2 | |
| | √48−1 | | √48+1 | |
r=AF=AG=AC+CF= |
| +√2= |
|
|
| | √2 | | √2 | |
5 gru 12:09
Bizon :
... ostatnia linijka:
r=AF=BG=AC+CF=...
5 gru 17:57
ilovemud: w odpowiedziach jest r=5
8 gru 09:36
+-:

Przepraszam przekombinowałem
OS=R
2−r
2=r
2−1
2
2r
2=R
2+1
8 gru 09:59
8 gru 10:10