Oblicz wartość wyrażęnia
wajdzik: | | 3 | | 3π | |
Oblicz wartość wyrażęnia sinα*cosβ−cosα*sinβ, jeśli tgα= |
| , ctgβ=1 i α,β∊(π, |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
Ruszałem to z różnej strony korzystając z różnych wzorów typu tg*ctg=1 ale cały czas wychodzi
mi źle, mógłby mi ktoś podsunąć jakiś pomysł?
4 gru 19:51
Piotr 10:
wyznacz sinα
potem jedynka trygonometryczna
tak samo z ctgβ
Innego sposobu nie widzę jakoś na razie
4 gru 19:53
wajdzik: no przecież to oczywiste, już robię.
4 gru 19:54
Piotr 10:
4 gru 19:55
wajdzik:
Dalej nie liczę bo wszystko ładnie wychodzi, robię dalej.
4 gru 19:57
Piotr 10: Tylko zauważ jaki masz podany przedział (trzecia ćwiartka)
4 gru 19:58
wajdzik: Wiem, pamiętałem o tym.
4 gru 20:01