Jak należy przekształcić wykres funkcji f(x)=2^x, aby otrzymać wykres funkcji g?
Aneta: Jak należy przekształcić wykres funkcji f(x)=2x, aby otrzymać wykres funkcji g?
a) g(x)=2x/16
b) g(x)=2x/1024
c) g(x)= 8*2x
d) g(x)= √2*2x
4 gru 19:48
ss: sss
11 gru 21:15
Janek191:
| | 2x | | 2x | |
a) g(x) = |
| = |
| = 2x − 4 |
| | 16 | | 24 | |
→
v = [ 4 ; 0 ]
11 gru 21:23
Janek191:
| | 2x | | 2x | |
b) g(x) = |
| = |
| = 2x − 10 |
| | 1024 | | 210 | |
→
v = [ 10 ; 0 ]
11 gru 21:25
Janek191:

c)
g(x) = 8 *2
x = 2
3 *2
x = 2
x + 3
→
v = [ − 3; 0 ]
d)
g(x) =
√2*2
x = 2
0,5*2
x = 2
x + 0,5
→
v = [ − 0,5 ; 0 ]
11 gru 21:33
kamil: y=1/x−2+1
31 mar 13:09
J:
| | 1 | |
2) y = |
| ( o 2 w prawo ) |
| | x−2 | |
| | 1 | |
3) y = |
| + 1 ( o 1 do góry ) |
| | x−2 | |
31 mar 13:14
J:
31 mar 13:14