przestrzenie wektorowe , bazy
Elka: Pomoże mi ktoś z przestrzeniami wektorowymi?
Mam troche zadanek a nie bardzo rozumiem to wszystko..
Pierwszy problem, np jeśli zbiór wektorów, których pierwsze i ostatnie współrzędne są sobie
równe jest podprzestrzenią przestrzeni Kn , i muszę wyznaczyc bazę i wymiar tej
podprzestrzeni.
Rozwiazalam tak:
Baza= {(1,1,0,0,....,0,1), (1,0,1,0,....,0,1), (1,0,0,1,0,....,0,1), ...... , (1,0,.....,0,1,1)
}
wymiar: dim =n .
Czy dobrze to wyznaczyłam?
4 gru 19:41
MQ: Twoja baza podprzestrzeń o wymiarze n−2.
4 gru 19:47
MQ: Miało być: Twoja baza tworzy...
4 gru 19:47
Elka: to jak powinnam ją stworzyc? bo nie wiem stworzyć bazę, żeby tworzyła wektory tylko o takich
samych pierwszych i ostatnich współrzednych, chyba że to w bazie nie ma znaczenia już?
4 gru 19:49
Elka: ale czy jeśli napiszę że wymiar = n−2, to czy to pozostaję bazą podanego zbioru wektorów?
4 gru 19:50
MQ: Ta przestrzeń ma wymiar n−1, więc brakuje ci jednego wektora w bazie, np. (1,0,0,...,0,0,1)
4 gru 20:01
MQ: *podprzestrzeń
4 gru 20:01
Elka: (1,0,0,....,0,1) ?
4 gru 20:02
MQ: No widzisz, sama do tego doszłaś.
4 gru 20:03
Elka: a np dla podprzestrzeni którą jest zbiór wektorów o współrzednych o parzystych wskaźnikach
równych 0 ?
to B= {(1,0,0,0,0,0....), (0,0,1,0,0,0,....), (0,0,0,0,1,0,0,...) , ........}
i wymiar = n/2 ?
4 gru 20:06
MQ: Wymiar będzie n−[n/2]
4 gru 20:14
Elka: jest w tym rożnica?
4 gru 20:18
Elka: a gdy w podprzestrzenią jest zbiór wektorów ze współrzędnymi, takimi że wskaźniki parzyste są
sobie równe czyli np wektor (a,x,b,x,c,x,....)
to baza { ( 1,0,0,0,0,...), (0,0,1,0,0,....), (0,0,0,0,1,0,....), ......
(1,1,0,1,0,1,0,.....), (0,1,1,1,0,1,0.....), (0,1,0,1,1,1,0....) .....} ?
a wymiar to n?
4 gru 20:35
Elka: pomoze ktos jeszcze ?

MQ. dziękuję
5 gru 13:36
MQ: Jeżeli wszystkie parzyste są sobie równe, to tworzą jeden wymiar, więc masz poprzedni przypadek
plus 1.
n+1−[n/2]
A baza może być taka, jak ta w drugiej linijce, czyli na wszystkich parzystych pozycjach 1.
5 gru 13:45
Elka: Dziękuję bardzo! Już rozumiem
5 gru 14:06