Oblicz wartość wyrażenia:
wajdzik: Oblicz wartość wyrażenia:
| | π | | π | | π | |
tg |
| *tg |
| *tg |
| *tgπ = |
| | 24 | | 12 | | 4 | |
Nie pamiętam jak rozwiązywało się tego typu zadania. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć

Z góry dziękuję.
4 gru 19:13
Piotr 10: Wystarczy zauważyć, że tgπ=0, więc.

?
4 gru 19:15
wajdzik: ok, dzięki
a to?
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | |
sin |
| *sin |
| *sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Mam korzystać ze wzorów redukcyjnych czy jak? Naprawdę totalnie nic nie pamiętam.
4 gru 19:19
wajdzik:
4 gru 19:22
Piotr 10: Widzisz wykres funkcji sinx ?

I co widzisz ?
4 gru 19:24
wajdzik: Widzę, że okres funkcji zmienia się cały czas o kπ
4 gru 19:31
Piotr 10: Jaką wartość przyjmuję dla poszczególnych kątów ? dla π/2 3π/2 itd
4 gru 19:32
Piotr 10: Chyba okres zmienia się o 2π ..
4 gru 19:33
wajdzik: dla π/2=1 a dla 3π/2=?
4 gru 19:36
Piotr 10: dla 3π/2= −1 . Na wykresie to jest wszystko. Bo można też to wyliczyć(nie korzystając z wykresu
funkcji)
4 gru 19:37
wajdzik: Ok, już to widzę, a nie korzystając z wykresu jak to możemy wyliczyć?
4 gru 19:39
Piotr 10: OK już piszę
4 gru 19:40
Piotr 10:

| | π | |
Dla 900, czyli dla |
| (zielona linia) |
| | 2 | |
r=y
| | 3π | |
Dla 2700, czyli dla |
| (czerwona linia) |
| | 2 | |
y jest ujemny, promień jest przeciwny do ''y''
r= −y
Rozumiesz ? Korzystam z podstawowego wzoru, i patrzę czy współrzędne są dodatnie czy ujemne. A
promień jest zawsze dodatni
4 gru 19:43
wajdzik: Tak, nawet sobie przypomniałem jak tak robiłem, dzięki wielkie
4 gru 19:46
Piotr 10: To teraz dla 2π jaki będzie sinus

? (bez wykresu policz)
4 gru 19:47
Piotr 10: Widzę zbiór Pazdro robisz
4 gru 19:49
wajdzik: Piotrze, matura z OPERONU poszła mi okropnie, zrobiłem parę zbiorów innych i szedłem z
podniesioną głową z myślą, że będzie świetnie. A TU KLAPA. Polecono mi właśnie ten zbiór i
widzę, że długa droga przede mną.. ale lubię matematykę i wynikami nie ma co się jeszcze
przejmować. Już policzę.
4 gru 19:52
wajdzik: sin dla 2π jest równy 0
4 gru 19:54
Piotr 10: Ok.
Ja też zdaję maturę w maju
4 gru 19:57
Piotr 10: OPERON zawsze daję dziwne matury. Z fizyki daje same zadania do rozwiązania, zero teorii w
porównaniu do CKE, które daję dużo zadań z teorii i też daję zadania po 1/2/3 pkt a OPERON po
6 pkt
4 gru 19:59
wajdzik: a pisałeś tą maturę z OPERONU?
4 gru 20:00
Piotr 10: Nie pisałem z przyczyn zdrowotnych. Głowa do góry, w maju damy radę
4 gru 20:02
wajdzik: A przeglądałeś tą maturę? Jak ją możesz ocenić? Bo głosy są różne. Ja podchodzę do tego tak, że
jak ktoś umie to jest łatwe. Wiem wiem, jak zobaczyłem wyniki to się załamałem ale nie ma na
to czasu, dopóki piłka w grze to trzeba grać do końca
4 gru 20:04
Radek: ile miałeś ?
4 gru 20:05
wajdzik: 48% z podstawowej, 20% z rozszerzonej.
4 gru 20:07
Piotr 10: Tak zrobiłem sobie ją.
Z podstawowego poziomu ostatnie zadanie z jabłkami było ciekawe, kiedyś robiłem podobne
zadanie, ale nigdy więcej nie robiłem takiego zadania.
A poziom rozszerzony to może być

Mi też to dało do zrozumienia, że jeszcze muszę się pouczyć

.
4 gru 20:07
wajdzik: Robiłem na dodatek tyle błędów bezsensownych, że powinienem dostać za to po głowie
4 gru 20:07
wajdzik: Ostatnie zadanie, wychodziły mi tam ciekawe liczby, ale ogólnie rzecz biorąc nie jestem
stworzony do takich testów. Zamiast skupić się na jednym i je dokończyć to robiłem kilka na
raz w końcu nie kończąc wręcz żadnego z nerwów. Lepiej się muszę przygotować psychicznie do
maja.
4 gru 20:10
Piotr 10: Mnie też czasami stres zżera. Teraz zacząłem robić arkusze maturalne, i robię tak, że włączam
sobie stoper w telefonie i robię cały arkusz i mam na niego 170 minut lub 180 minut zależy od
poziomu. To też bardzo mi pomaga
4 gru 20:16
wajdzik: Ok, przetestuję ten sposób w domu. W sumie dobry sprawdzian dla samego siebie.
4 gru 20:19
Piotr 10: Dzisiaj robiłem arkusz poziom podstawowy i jak robiąc 11 zadanie myślałem, że już z 25 minut
minęło, a tak naprawdę dopiero była 11 minuta.
4 gru 20:21