Pytanie
Albert: Mam pytanie. Kiedy funkcja homograficzna rośnie a kiedy maleje? Nie mogę tego ogarnąć. Proszę o
wyjaśnienie poparte przykładami

bardzo dziękuje
4 gru 19:03
4 gru 19:05
Albert: dzięki

jak coś będę pisać
4 gru 19:06
Albert: | | a | |
mam np zadanie. określić wartości parametrów |
| +q |
| | x−p | |
p i q to przesunięcia, to rozumiem, ale to a o czym przesądza?
do tego zadania mam rysunek
4 gru 19:16
Bizon:
... słabo przeanalizowałeś tą hiperbolę −

Właśnie a przesądza przez które ćwiartki i czy rosnąca czy malejąca
Patrz tam raz jeszcze −
4 gru 19:20
Panko: Decyduje znak a
jeżeli a<0 to jest rosnąca
jeżeli a >0 to jest malejąca
Oczywiście osobno w przedziałach x∊(−∞, p) ; x∊(p,∞)
4 gru 19:24
Albert: a dodatnie czyli rosnąca
a ujemne czyli malejąca ale jak mam z wykresu odczytać a wiem że jest np rosnąca ale skąd
wiedzieć iel wynosi? czy 2 czy 3 czy może 4
4 gru 19:24
Bizon:
A JAKIE ZNACZENIE MA CZY 2 CZY 100 ?
4 gru 19:25
Albert: bo mam podać w zadaniu patrząc na rysunek
4 gru 19:28
Bizon:

2/x .... zielona
10/x .... niebieska
a>0 .... malejąca
oczywiście asymptota
W fumkcji homograficznej asymptoty masz inne ...ale zasada ta sama
4 gru 19:29
Bizon:
.. to podaj całe zadanie
4 gru 19:30
MQ: Znajdując na wykresie asymptoty x=p i y=q, masz p i q, a potem dla dowolnego x sprawdzasz
wartość y i z równania obliczasz a. Najlepiej wziąć takie x, żeby x−p=1
4 gru 19:31
Albert: jak mam podać zadanie jak mam obrazek xd z wykresem i nie wiem jaki wzór więc nie podam bo to
właśnie wzór mam znaleźć
4 gru 19:33
Albert: MQ o to mi chodzi! tylko nie czaje xd możesz jeszcze raZ?
4 gru 19:34
Albert: już wiem dziekuje ślicznie

pewnie jeszcze napisze xd
4 gru 19:39
MQ: 1. Z asymptoty pionowej masz p.
2. Z asymptoty poziomej masz q
4. Sprawdzasz jaka jest wartość y
0 dla x
0=p+1
Masz wtedy:
q już znasz, więc wyliczasz a
4 gru 19:40