Wielomiany z parametrem
soczek: Wykaż, że jeśli wielomian W(x) = ax3 + bx2 + cx + d, gdzie a ≠ 0, dla liczby 5 przyjmuje
wartość 317, zaś dla liczby 1 przyjmuje wartość 12, to co najmniej jeden z jego współczynników
nie jest liczbą całkowitą
4 gru 18:59
soczek:
4 gru 21:15
Piotr 10: W(5)=317
W(1)=12
Jeżeli W jest wielomianem o współczynnikach całkowitych, to dla dowolnych liczb całkowitych x≠y
liczba W(x) − W(y) dzieli się przez x−y.
W(x) − W(y)=317−12=305
x − y= 5−1=4
305 nie dzieli się przez 4
A więc w tym wielomianie nie ma współczynników całkowitych
4 gru 21:19