funkcje trygonometryczne wielokrotności kąta
mateusz: Mając dany sinα=8/17 i α należy (90,180) oblicz tg4α
4 gru 18:40
Janek191:
Tam jest tg 4α czy tg4 α ?
4 gru 18:43
mateusz: tg 4α
4 gru 18:44
Janek191:
Jednak tg 4α
4 gru 18:44
Janek191:
| | 8 | |
sin α = |
| więc y = 8 i r = 17 |
| | 17 | |
Mamy
x
2 + y
2 = r
2 ⇒ x
2 = r
2 − y
2 = 17
2 − 8
2 = 289 − 64 = 225 ⇒ x =
√225 = − 15
czyli
więc
| | sin α | | 8 | | − 15 | | 8 | | − 17 | | 8 | |
tg α = |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = − |
| |
| | cos α | | 17 | | 17 | | 17 | | 15 | | 15 | |
oraz
| | 4 tg α − 4 tg3 α | |
tg 4α = |
| = |
| | 1 − 6 tg2 α + tg4 α | |
Podstaw za tg α i licz
lub
| | sin 4α | |
oblicz sin 4α , cos 4α , a następnie tg 4α = |
| |
| | cos 4α | |
4 gru 18:57