funkcje
kolorowy: Niech f: R2−>R2 będzie dana wzorem f(x,y)=(x+2y,xy). Sprawdź czy funkcja f jest iniekcją i
czy jest ssurjekcją oraz wyznacz o ile to możliwe wzór funkcji odwrotnej do funkcji f.
4 gru 18:37
Krzysiek: co do injekcji:
f(0,1)=(2,0)
f(2,0)=(2,0)
co do surjekcji
sprawdź czy istnieje (x,y) takie,że: f(x,y)=(0,1)
4 gru 18:51
Panko: Będzie iniekcją gdy f(R2)⊂R2
będzie suriekcją gdy f(R2)=R2
Oczywiście jest i n i e k c j ą (wstrzyknięciem ) odwzorowanie , w,
Czyli trzeba pokazać taką co najmniej jedną parę (a,b) że (a,b)∉f(R2) albo na
to samo wychodzi istnieje para (a,b), że nie jest rozwiązaniem układu
x+2y=a i xy=b
stąd x+2*(b/x) =a ( załóżmy że x≠0)
x2−ax +2b=0
Δ= a2−8b
jeżeli Δ<0 to wyskakujemy z dziedziny rzeczywistej.
Stąd , jeżeli a2−8b<0 to takie pary (a,b) ∉f(R2)
np (a,b)= (3,2) to układ ( x+2y=3 i xy=2) nie ma rzeczywistych rozwiązań
............................................................................
..........................
Czyli n i e jest suriekcją , i stąd nie ma f1
4 gru 20:06