pochodne
D.: Oblicz pochodną funkcji:
y = (sinx)
√x
czy ktoś mógłby pomóc?

Nie wiem jak się za to zabrać
4 gru 18:33
4 gru 18:36
Romek: Niedawno sam przerabiałem pochodne. Wydaje mi się, że powinieneś skorzystać ze wzoru
ab = eblna
następnie liczysz tylko pochodną wykładnika
4 gru 20:02
Mila:
sinx>0 i x>0
f(x)=(sinx)
√x=e
√x*ln(sinx)
f'(x)=(e
√x*ln(sinx))'=e
√x*ln(sinx)*(
√x*ln(sinx))'=
| | 1 | | 1 | |
=(sinx)√x*( |
| *ln(sinx)+√x* |
| *cosx)= |
| | 2√x | | sinx | |
| | ln(sinx) | | √xcosx | |
=(sinx)√x*( |
| + |
| )= |
| | 2√x | | sinx | |
5 gru 16:29