Stereometria- ostrosłup prawidłowy czworokątny i sześciokątny
zanciaxd: Ostrosłupy:
1. Pole powierzchni bocznej prawidłowego ostrosłupa czworokątnego jest dwukrotnie większe od
pola jego podstawy. Oblicz tangens kąta zawartego między krawędzią boczną i podstawą
ostrosłupa.
2. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź boczna o długości b=10√3 tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt o mierze α=60°. Oblicz objętość ostrosłupa.
3. Okrąg wpisany w podstawę prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego o wysokości H=5cm ma promień
r=5√2cm. Oblicz objętość ostrosłupa.
Potrafi ktoś to zrobić?
Ja nie i w tym właśnie problem