Rozkład jednostajny, obiczyc E(X)?
Teuki: Pociągi kolejki elektrycznej odjezdzaja ze stacji co 10 min. Zakladajac, ze rozklad czasu
przybycia pasazera na stacje jest jednostajny, obliczyc i zinterpretowac E(X), D(X).
4 gru 17:54
wredulus_pospolitus:
czym się charakteryzuje rozkład jednostajny
4 gru 17:56
Teuki: Ze funkcja jest stala w calaje dlugosci ?
4 gru 17:58
Hajtowy: Ruch jednostajny – ruch, w którym w takich samych przedziałach czasowych ciało pokonuje takie
same odcinki drogi.
Działaj !
4 gru 17:59
Teuki: Czyli moze przybyc co minutę, a sukcem bedzie przybycie w 10 minucie ?
4 gru 18:04
Panko: Policzyłbym to tak
EX = ∫x/10dx { w granicach od x=0 do x=10}, ponieważ f(x)= 1/10 gdy x∊[0,10]
EX=x2/20 { od x=0 do x=10) EX=5 minut
5 gru 09:36