pochodne z wzorów
tak_jest: Mam obliczyć pochodne z wzorów
y=sin sinx
y=√1+x2
y=sin3x
y=ln sin x
Nie wiem zupełnie pod jaki to pasuje wzór :x
Będę wdzięczny za rozpisanie!
4 gru 17:45
Krzysiek: korzystasz ze wzoru na pochodną funkcji złożonej.
np. dla a)
możesz dla ułatwienia podstawić
t=sinx
(sint)'=cost*t'
t'=(sinx)'=cosx
czyli: (sin(sinx))'=cos(sinx)*cosx
4 gru 17:49
tak_jest: ok to a już rozumiem ale reszty..
(sin3x)' = 3sin2 ?
(√1+x2)' = 12 p{x *y' = 12 p{1+x2 * 2x = 2x2 p{1+x2
ln sin x = ln (sin x) * y ' = 1sin x * cos x
tak to będzie? czy całkowicie źle zrobiłem ?
4 gru 18:08
Krzysiek: a) źle,
b)nie widać
c)wynik ok, zapis popraw.
może wybierz jeden przykład i spróbuj policzyć.
zrób podstawienie i policz wszystko po kolei tak jak ja zrobiłem wyżej.
4 gru 18:15
tak_jest: nie wiem jak poprawnie zrobić tego sin3x..
(sin3x)'=cosx*3sin2x − też mi się coś wydaje bezsensu
w drugim 2x2 √1+x2= x√1+x2
3. wynik = cos xsin x
4 gru 18:41
Krzysiek: a)ok.
b)ok
c)jak już pisałem wynik jest dobry tylko przejścia są błędne
4 gru 18:43
tak_jest: ok, dzięki wielkie
4 gru 18:45