Grasz w pokera i otrzymujesz 5 kart. a) Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymasz 5
Maciej: Grasz w pokera i otrzymujesz 5 kart.
a) Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymasz 5 serc
b) Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymasz 5 kart tego samego koloru (czerwo, pik, trefl, kier)
4 gru 17:35
Radek: a)
| | | | 47!*48*49*50*51*52 | |
Ω= | = |
| =2598960 |
| | | 47!*5! | |
| | | | 8!*9*10*11*12*13 | |
A= | = |
| =10296 |
| | | 8!*5! | |
4 gru 17:39
Maciej: Bylbym wdzieczny gdyby ktos sprawdzil moje mysle dotyczace podpunktu b).
Ω={52}{5}=2598960 tak samo jak poprzednio
teraz policzylem sobie kombinacje ktore spelniaja mi zdarzenie: C−czerwo, P−pik, T−trefl,
K−kier
| | 8!*9*10*11*12*13 | |
C={13}{5}= |
| =1287 |
| | 5!*8! | |
| | 8!*9*10*11*12*13 | |
P={13}{5}= |
| =1287 |
| | 5!*8! | |
| | 8!*9*10*11*12*13 | |
T={13}{5}= |
| =1287 |
| | 5!*8! | |
| | 8!*9*10*11*12*13 | |
K={13}{5}= |
| =1287 |
| | 5!*8! | |
Z=1287+1287+1287+1287=5148
4 gru 20:06