Graniastosłupy. Trudne.
Gienek: W prostopadłościanie ABCDA'B'C'D' długość krawędzi AA' równa jest sumie długości krawędzi AB i
AD. Punkt M jest rzutem prostokątnym wierzchołka B na przekątna AC podstawy ABCD. Wykaż, że
MB' = MB + DB.
Wiem, że w podstawie mam dwa trójkąty podobne prostokątne, ale nie wiem jak dalej ruszyć.
Pomocy! :<
4 gru 17:09
Panko: Widac twierdzenie o trzech prostych prostopadłych: prosta zawierająca MB` jest
prostopadła do prostej zawierającej przekątną AC: stąd IMB`I2 = IMBI2 +IBB`I2
Dalej to już z górki.
4 gru 17:48
Bizon:

h=|AA'|=|BB'|=a+b
Twierdzenie podawane przez
Panko to oczywista oczywistość
x=|MB| policzysz z podobieństwa trójkątów ABC i BCM
4 gru 18:37
Panko: dla oznaczeń jak u Bizona :
1◯ IAMI =p I MCI =q wtedy p= a2/√a2+b2 q= b2/√a2+b2
wtedy ab=(p+q)*√pq ( fizycznie licząc p+q oraz pq )
2◯ Oznaczam h1= IMB`I
wtedy h12 =x2 +(a+b)2 z założenia czyli
h12 = x2 +(a2 +b2) + 2ab ale x2=pq stąd
3◯ h12 = pq +(a2 +b2) + 2ab
4◯ Ma być : h1= x+ IACI bo IACI=IDBI
stąd ma być h12=(√pq +p+q)2 =pq+2(p+q)√pq +(p+q)2)= pq+2(p+q)√pq
+(a2+b2)=pq+2ab + (a2+b2) na mocy 1◯.
A tyle wynosi h12 obliczone w 3◯ . Finito
4 gru 19:05
Gienek: dzieki, teraz rozumiem
4 gru 19:41