matematykaszkolna.pl
Graniastosłupy. Trudne. Gienek: W prostopadłościanie ABCDA'B'C'D' długość krawędzi AA' równa jest sumie długości krawędzi AB i AD. Punkt M jest rzutem prostokątnym wierzchołka B na przekątna AC podstawy ABCD. Wykaż, że MB' = MB + DB. Wiem, że w podstawie mam dwa trójkąty podobne prostokątne, ale nie wiem jak dalej ruszyć. Pomocy! :<
4 gru 17:09
Panko: Widac twierdzenie o trzech prostych prostopadłych: prosta zawierająca MB` jest prostopadła do prostej zawierającej przekątną AC: stąd IMB`I2 = IMBI2 +IBB`I2 Dalej to już z górki.
4 gru 17:48
Bizon: rysunek h=|AA'|=|BB'|=a+b Twierdzenie podawane przez Panko to oczywista oczywistość x=|MB| policzysz z podobieństwa trójkątów ABC i BCM
4 gru 18:37
Panko: dla oznaczeń jak u Bizona : 1 IAMI =p I MCI =q wtedy p= a2/a2+b2 q= b2/a2+b2 wtedy ab=(p+q)*pq ( fizycznie licząc p+q oraz pq ) 2 Oznaczam h1= IMB`I wtedy h12 =x2 +(a+b)2 z założenia czyli h12 = x2 +(a2 +b2) + 2ab ale x2=pq stąd 3 h12 = pq +(a2 +b2) + 2ab 4 Ma być : h1= x+ IACI bo IACI=IDBI stąd ma być h12=(pq +p+q)2 =pq+2(p+q)pq +(p+q)2)= pq+2(p+q)pq +(a2+b2)=pq+2ab + (a2+b2) na mocy 1. A tyle wynosi h12 obliczone w 3 . Finito
4 gru 19:05
Gienek: dzieki, teraz rozumiem emotka
4 gru 19:41