Jedna z przekątnych rombu jest dwa razy dłuższa od drugiej przekątnej. Wyznacz stosunek obwodu
rombu do sumy długości przekątnych
d1=x
d2=2x
| x | ||
( | )2+x2=a2 | |
| 2 |
| x2 | ||
a2= | +x2 | |
| 4 |
| x2+4x2 | ||
a2= | ||
| 4 |
| 5x2 | ||
a2= | ||
| 4 |
| √5x | ||
a= | ||
| 2 |
| |||||||
| 3x |
| √5x | 1 | ||
* | |||
| 2 | 3x |
| √5x | √5 | ||
= | ![]() | ||
| 6x | 6 |
| √5x | ||
już wiem obwód to 4* | =2√5x | |
| 2 |
| 2√5x | 2√5 | ||
= | ? | ||
| 3x | 3 |
| √5x | ||
Obw▱=4a=4* | =2√5x | |
| 2 |
| Obw▱ | 2√5x | 2√5 | |||
= | = | ||||
| d1+d2 | x+2x | 3 |
miara kąta rozwartego równoległoboku jest o 740 większa od miary jego kąta ostrego. Znajdź
miarę kątów tego równoległoboku.
Jak zapisać że ten kąt jest 0 74o większy, ? Proszę tylko o wskazówkę
z wierzchołka kąta rozwartego równoległoboku poprowadzono dwie wysokości,wysokość te tworzą kąt
500 znajdź miarę kąta ostrego
550+90+α=180
α=35 i co dalej ? czy rysunek jest poprawny ?