oblicz podcstawe logarytmu
ana: odlicz podcstawe logarytmu
b. loga1\8 równa się 3
c. loga0,25=−1
d. loga64=−3
4.dla jakiej liczby b podana równość jest prawdziwa
a. log2b=5
b. log1\2b=−1
c.log27b=2\3
d.log7b=2\3
e.log1\16b=−23
f.logp2b=−6
g.log10b=6
h.log8b=−1
4 gru 16:50
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) loga |
| = 3 ⇔ a3 = |
| = ( |
| )3 ⇔ a = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
c) loga 0,25 = − 1 ⇔ loga |
| = − 1 ⇔ a−1 = |
| ⇔ a−1 = 4−1 ⇔ a = 4 |
| | 4 | | 4 | |
itp.
z.4
a) log
2 b = 5 ⇔ b = 2
5 = 32
b) log
12 b = − 1 ⇔ (
12)
− 1 = b ⇔ b = 2
itp.
4 gru 18:41