.
Piotr 10: Ze zbioru {1,2,3,4} losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry a,b oraz c i tworzymy liczbę
trzycyfrową postaci 100a+10b+c. Liczb trzycyfrowych podzielnych przez 3 możemy w ten sposób
utworzyć:
a) 2 b)6 c) 12 d)=36
Mi wychodzi ciągle tylko jedna liczba trzycyfrowa postaci
1001+102+4=1107
1004+101+2=1107
I kilka innych przykładów jest takich samych, że suma wynosi 1107
4 gru 16:36
Bizon:
TRZYCYFROWĄ
4 gru 16:44
Piotr 10: 100a to jest 100 razy a tak?
A nie dodanie po prostu cyfry a do 100 ?
4 gru 16:48
Bizon:
podzielna przez 3 ... suma cyfr podzielna
czyli ze zbioru {2,3,4} lub {1,2,3} z każdego permutacja ... więc ?
4 gru 16:50
Bizon:
liczba 123 .... to 1*100+2*10+3*1
4 gru 16:51
Piotr 10: ok dzięki
4 gru 16:53