Przekrojem osiowym walca jest prostokat ABCD. Dlugosci bokow AB, BC i AC
joshi: Przekrojem osiowym walca jest prostokat ABCD. Dlugosci bokow AB, BC i AC sa kolejnymi wyrazami
ciagu geometrycznego. Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej tego walca do pola jego
podstawy (rozpatrz dwa przypadki).
AB=a
BC=aq
AC=aq2
obliczam z pitagorasa
a2+a2q2=a2q4 /:a2
1+q2=q4
moglby mi ktos pomoc jak rozwiazac to rownanie bo stanolem?
4 gru 16:34
Bizon:
... na jedną stronę i masz równanie dwukwadratowe
4 gru 16:38
joshi: faktycznie
q
4−q
2−1=0
(q
2)
2−q
2−1=0
q
2=t
t
2−t−1=0
Δ=5
√Δ=
√5
t1=1−
√5/2
t2=1+
√5/2 <=== biore to t ponieważ jest dodatnie.
q
2=1+
√5/2
stosunek PB do PP=
PB=a*b=a
2*q
PP=a
2
PBPP=q
moglby to ktos sprawdzic czy dobrze jest dalej?
4 gru 16:56
Bizon:
... dalej to w piętkę pojechałeś −

Określony masz przekrój osiowy ... ale pamiętaj o dwóch przypadkach
( w polu podstawy promień wchodzi w kwadracie)
4 gru 17:14
Bizon:
a po drugie nie plącz pola powierzchni bocznej walca z polem powierzchni przekroju ...
4 gru 17:15