pomocy
nieznajoma: oblicz różnice ciągu arytmetycznego i określ jego monotoniczność. wyznacz wzór na n−t wraz tego
ciągu
a)9,3,−3,−9,−15,−21,....
b)1 3/4,2 1/2,3 1/4,4,...
4 gru 15:42
Radek: Różnicę obliczasz a2−a1=r
a) r=3−9=−6
Więc różnica to −6
a1=9
Wzór na n−ty wyraz ciągu to
a1+(n−1)*r
Podstawiamy
9+(n−1)*(−6)=9−6n+6=−6n+15
4 gru 15:48
Mila:
a)
a1=9
a2=3
a2=a1=3−9=−6
r=−6
an=a1+(n−1)*r⇔
an=9+(n−1)*(−6)⇔
an=9−6n+6
an=−6n+15
==============
r=−6<0 ciąg malejący
b) podobnie
4 gru 15:49
Radek: Aby określić monotoniczność funkcji an+1−an jeżeli różnica wyjdzie >0 ciąg rosnący <0 ciąg
malejący
an+1=−6(n+1)+15=−6n−6+15=−6n+9
an+1−an=(−6n+9)−(−6n+15)=−6n+9+6n−15=−6
Tak samo zrób podpunkt b
4 gru 15:52