Prawdopodobieństwo
tygryseks: Na egzaminie przygotowano 60 zadań, z których student losuje 5. Zdający otrzymuje ocenę bardzo
dobrą za poprawne rozwiązanie wszystkich 5 zadań, dobrą za 4 i dostateczną za 3 zadania.
Student zna sposób rozwiązania 50 spośród 60 zadań.
Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania oceny co najmniej dostatecznej?
Wiem że podobne zadania były już wałkowane ale znalezione rozwiązania różnią się i nie wiem jak
to rozwiązać prawidłowo.
Czy użyć schematu Bernoulliego czy jakimś innym sposobem?
p=5/6 q=1/6 ?
ale co z n k?
proszę o wskazówki
4 gru 15:41
Mila:
A− student otrzyma ocenę co najmniej dostateczną ⇔odpowie na 5 pytań lub odpowie na 4 pytania
lub odpowie na 3 pytania
P(A)≈0,9711
4 gru 16:57
tygryseks: Dzięki
| | | |
Rozumiem że np | to jest odpowiedź błędna, tak? |
| | |
A gdy by było:
Jakie prawdopodobieństwo otrzymania dokładnie oceny np. dobrej?
to było by
dobrze?
4 gru 17:22
Mila:
Nie.
| | | |
P(A)= |
| − prawdopodobieństwo otrzymania oceny dobrej |
| | | |
4 gru 17:30
tygryseks: A tak, pomyłka moja to co napisałem to bez sensu.
| | | |
Dlaczego to jest jeszcze dzielone przez | ? |
| | |
W przypadku wyżej czyli prawdopodobieństwo otrzymania oceny co najmniej dostatecznej też trzeba
tak podzielić?
4 gru 17:46
Mila:
| | liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A | |
P(A)= |
| |
| | liczba wszystkich zdarzeń elementarnych | |
4 gru 17:51
tygryseks: Teraz rozumiem, Dziękuję
4 gru 17:52
Mila:
4 gru 20:04
Bogdan:

Wygodnie jest zapisać dane w takiej tabelce.
U − umie rozwiązać, N − nie umie rozwiązać.
4 gru 20:22