Propabilistyka
tygryseks: Na loterii są trzy pudełka z losami. W pierwszym jest 50 losów, w tym 3 wygrywające, w drugim
40 losów, w tym 2 wygrywające, a w trzecim 60 losów, w tym 4 wygrywające.
Kupujący najpierw losuje pudełko a następnie jeden los z pudełka.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupi los wygrywający?
b) Wiadomo że wylosowano los wygrywający. Jakie jest prawdopodobieństwo że pochodzi on z
pierwszego pudełka?
Proszę o pomoc, bo nie wiem jak to rozpisać i obliczyć.
4 gru 14:49
irena_1:
a)
| | 1 | | 3 | | 1 | | 2 | | 1 | | 4 | | 53 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 50 | | 3 | | 40 | | 3 | | 60 | | 900 | |
b)
| | 13*350 | | 1 | | 900 | | 18 | |
P(B)= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 53900 | | 50 | | 53 | | 53 | |
4 gru 14:56
tygryseks: Super Dzięki
Rachunki proste ale trudniej wymyślić jak to zrobić.
4 gru 15:05