Zapisz wyrażenia bez użycia wartości bezwzględnej.
Arek: Zapisz wyrażenia bez użycia wartości bezwzględnej.
a) │5−√3│=
b) │2−√7│=
c) │7−12│=
d) │4+√17│=
4 gru 14:25
Bizon:
definicja wartości bezwzględnej
4 gru 14:26
Arek: Ale ja tego nie rozumiem ..
4 gru 14:27
Arek: Tzn rozumiem ale to znaczy że bedzie 5+√3
4 gru 14:28
Arek: I tam jest też napisane bez użycia.
4 gru 14:31
MQ: 1. Sprawdzasz, czy wynik tego, co masz pod | | jest ujemny, czy dodatni.
2. Jeśli dodatni, to opuszczasz | |.
3. Jeśli ujemny, to bierzesz wartość przeciwną.
4 gru 14:31
Arek: Jeśli jest ujemny to usuwamy | | czy nie .... i czy każdą liczbę przekształcić na wartość
przeciwną
4 gru 14:41
MQ: Usuwamy i każdą.
4 gru 14:56
Kasia: Dziękuje bardzo za pomoc.
4 gru 14:56