granice
misiek: oblicz granicę
| | 3n | |
zacinam się w trakcie rozwiązywania tego przykładu, jak mam w granicach ciągu |
| to do |
| | 4n | |
czego to dąży? już się gubię
Proszę o pomoc
4 gru 14:09
Bizon:
... włącz myślenie ... i więcej wiary w Siebie −
| | 3 | |
( |
| ) n=  |
| | 4 | |
4 gru 14:16
misiek: 0
dzięki
4 gru 14:19
Bizon:
−

CHCIEĆ TO MÓC ...
4 gru 14:33
misiek: a w tym przykładzie wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach, mi wyszło 10 a jak sprawdzałem
w odp powinna być nieskończoność.
4 gru 14:37
misiek: najpierw rozbiłem na potęgi, później wyciągnąłem największą potęgę n−a przed nawias no i
zostaje mi w liczniku 1 a w mianowniku 110
4 gru 14:39
misiek: coś źle zrobiłem
tylko nie wiem co
4 gru 14:40
Bizon:
| | 42n−3*32n | |
lim |
| ... i masz podobnie jak w poprzednim |
| | | |
4 gru 14:44
4 gru 14:46
Bizon:
... WRÓĆ ... W MIANOWNIKU NIE
∞ ... popraw−
4 gru 14:52
MQ: | 24n−32n+1 | | 16n−3*9n | | 16n | | 9n | |
| =10* |
| =10* |
| −30* |
| |
| 10n−1+1 | | 10n+10 | | 10n+10 | | 10n+10 | |
Pierwszy człon zmierza do
∞, drugi do 0. Całość do
∞ − 0 =
∞
4 gru 14:54
misiek: | | 24n − 32n+1 | | 24n − 32n * 3 | |
lim |
| = lim |
| = |
| | 10n−1 + 1 | | 10n *10−1 +1 | |
4 gru 14:58
misiek: hm ok, dzięki
4 gru 14:59