Granice funkcji
tak_jest: Jeżeli dla dodatnich funkcji f, g
lim n−> inf
f(n)g(n)=a
gdzie 0<a<inf to mówimy że f,g są tego samego rzędu, jeżeli a=1 − mówimy, że są asymptotycznie
równe.
1. Pokaż, że 1+2+...n jest rzędu n
2
| | | |
2. Dla jakiego a | jest asymptotycznie równe ank? |
| | |
Proszę o pomoc bo szczerze nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać.
4 gru 13:17
4 gru 15:39
tak_jest: już zrobiłem.
lim n−>infinity f(n)/g(n) = a
4 gru 15:45
Panko: 1◯
1+2+...+n=((n+1)n)/2
f(n)/g(n)=(n+1)/2n
tak naprościej infZ to najmniejsza liczba w zbiorze Z lub największa liczba
ograniczająca zbiór od dołu
.
............................................................................
......................
tu kres dolny po (k+1)/2k gdy k<=n to po prostu Inf Z =(n+1)/2n
stąd lim (n+1)/2n = 1/2 ( gdy n→∞) czyli a =1/2
.............................................................................................
co więcej ∀ n>1 (n+1)/2n>1/2 czyli są samego rzędu
4 gru 16:30