4 gru 11:56
5-latek : jakie beda zalozenia ?
4 gru 11:58
Superr: 3 − logx >0 i 1+logx>0
4 gru 11:59
wredulus_pospolitus:
bzduuuura
spróbuj jeszcze raz napisał założenia
4 gru 12:00
Superr: no i tu mam problem
z założeniami
4 gru 12:01
Superr: róźne od zera ?
4 gru 12:02
5-latek : Nie . x>0 i 1+logx≠0 i 3−logx≠0 rozwiaz to
4 gru 12:03
wredulus_pospolitus:
kiedy pierwszy ułamek nie ma sensu

kiedy drugi ułamek nie ma sensu

kiedy logarytm nie ma sensu

odpowiedz na te pytania ... a będziesz miał/−a założenia
4 gru 12:03
Superr: czyli dziedzina to będzie x∊R\{1/10;1000} ?
4 gru 12:06
Superr: sory x∊(0,+∞)\{1/10,1000}
4 gru 12:07
5-latek : napisz a jak to wyliczyles
4 gru 12:08
Superr: 1+logx≠0
log≠−1
x≠−1/10
4 gru 12:09
wredulus_pospolitus:
tak ... dokładnie taka jest dziedzina (wersja z 12:07)
4 gru 12:10
Superr: 3−logx≠0
−logx≠−3
logx≠3
x≠1000
4 gru 12:10
Superr: no i co dalej ?
jak się za to zabrać ?
4 gru 12:12
5-latek : | | 1 | | 1 | | 1 | |
1+logx≠0 to logx≠−1 to x≠10−1 to x≠ |
| bo 10{−1}= |
| = |
| teraz |
| | 10 | | 101 | | 10 | |
3−logx≠0 policz
4 gru 12:14
wredulus_pospolitus:
wspólny mianownik
i rozwiązujesz to równanie
możesz (dla wygody) zrobić podstawienie y=logx
4 gru 12:16
5-latek : Masz policzone +dopiero zauwazylem
No to sprowadzamy do wspolnego mianownika lewa strone rownania
4 gru 12:16
5-latek : NO i dlaczego nie piszesz rozwiazania
4 gru 12:24