NIe rozumiem tego, prosiłabym o rozwiązanie ale także czytelne opisanie. Dziękuj
Sara: Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A suma oczek jakie wypadną w
obydwu rzutach jest równa co najmniej 4, B−iloczyn oczek jakie wypadną w obydwu rzutach jest
mniejszy niż 25
4 gru 11:14
wredulus_pospolitus:
A −−− co najmniej 4 oczka ... no to lecimy:
w pierwszym wylosuję 1 ... to w drugim minimum 3
w pierwszym wylosuje 2 ... to w drugim minimum 2
w pierwszym wylosuję minimum 3 ... to w drugim może być 'cokolwiek'
P(A) = ... + .... + .... = ......
4 gru 11:15
wredulus_pospolitus:
B −−− iloczyn mniejszy od 25
łatwiej z 'przeciwnego'
B' −−− iloczyn ≥25
w pierwszym losuję 5 i w drugim 5 lub 6
w pierwszym losuje 6 i w drugim 5 lub 6
P(B) = 1 − P(B') = 1 − (.... + ....) = .....
4 gru 11:17
Sara: Ω−6*6=36
(P)−? jaki rachunek?
4 gru 11:18
irena_1:
Zdarzenie przeciwne do A (suma jest mniejsza od 4):
A'={(1,1), (1,2), (2,1)}
| | 1 | | 11 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | |
Zdarzenie przeciwne do B (iloczyn jest równy co najmniej 25):
B'={(5,5), (5,6), (6,5), (6,6)}
4 gru 11:18
wredulus_pospolitus:
a co to jest (P)−
4 gru 11:18
Sara: dobrze, chodzło mi od P(A)
4 gru 11:21
Sara: czyli najlepiej wypisać sobie przeciwne bo jest ich mniej i potem od calości odjąć je
4 gru 11:21
gosia: reszta z dzielenia wielomianu −x5+2x4−x2+9 przez dwumian x−3 jest równa:
A. 36, B. 9, C.−9, D.81
8 lis 14:32
I'm back:
W(3) =... To będzie twoja reszta
8 lis 14:36