Propabilistyka
tygryseks: Wiadomo że A i B są dowolnymi zdarzeniami takimi , że P(A)=35, P(B)=13.
Jaką największą i najmniejszą wartość mogą przyjąć wartości prawdopodobieństwa:
a) P(A∪B)
b) P(A∩B)
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadania bo osobiście to nie wiem jak to zrobić.
4 gru 11:11
wredulus_pospolitus:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
w takim razie ... max(P(A); P(B)) ≤ P(AuB) ≤ P(A) + P(B)
4 gru 11:12
wredulus_pospolitus:
zauważ, że A∩B oznacza 'część wspólną'
część wspólna dwóch zbiorów może być 'od' zbioru ∅ aż 'do' mniejszego z tych dwóch zbiorów ...
ale część wspólna nigdy nie może być większa od, któregoś z tych zbiorów
4 gru 11:14
4 gru 11:23
wredulus_pospolitus:
ogólne oszacowania:
max(0; [ P(A∪B) − P(A) − P(B) ] ) ≤ P(A∩B) ≤ min ( P(A) ; P(B) )
max ( P(A) ; P(B) ) ≤ P(A ∪ B) ≤ min(1 ; P(A) + P(B) )
4 gru 11:29
tygryseks: Rozumiem
Dziękuję za pomoc
4 gru 12:13