granice
pod20: lim ex + e−x / e−x − ex
x−−−>0
do czego to dązy i dlaczego?
4 gru 10:42
pod20: ma być tam tez do poteg − x
4 gru 10:45
wredulus_pospolitus:
aż tak trudno używać nawiasów

to co napisałes/−aś znaczy nie mniej nie więcej jak:
| | e−x | |
lim (ex + |
| − ex) = lim (ex + 1 − ex) = lim 1 |
| | e−x | |
a chyba nie oto Ci chodziło ... prawda studencie/studentko

4 gru 10:46
pigor: ..., np. tak :
| | ex+e−x | | e−x(e2x+1) | |
lim x→ 0 |
| =lim x→0 |
| = |
| | e−x−ex | | e−x(1−e2x) | |
| | e2x+1 | | 1+1 | | 2 | |
= lim x→ 0 |
| = [ |
| ]= [ |
| ]=±∞, |
| | 1−e2x | | 1−1± | | 0± | |
przy czym
lim
x→ 0− ... = +
∞ , zaś lim
x→ 0+ ... = −
∞ . ...
4 gru 13:27