Wyznacz całkę funkcji trygonometrycznej
rafi:
| | x | | 2x | | 3 | | −x | | 1 | | 3x | |
∫sin |
| sin |
| dx czy powinno wyjść − |
| cos |
| − |
| cos |
| +C |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
?
4 gru 10:16
wredulus_pospolitus:
policz pochodną z tego co Ci wyszło a poznasz odpowiedź
albo zauważ, że:
| | 1 | |
sin (x/3) * sin(2x/3) = |
| (sin (x) + sin (x/3)) |
| | 2 | |
z tego zapewne skorzystałeś nawet
pytanie ... dlaczego w pierwszym cosinusie jest '−'
4 gru 10:20
rafi: brałem zależność
| | 1 | |
∫sinαsinβ= |
| ∫[cos(α−β)−cos(α+β)] |
| | 2 | |
4 gru 10:46
wredulus_pospolitus:
no ok ... ale wywal tego minusa z pierwszego cosinusa (funkcja parzysta więc bez przeszkód
możesz to zrobić) bo on tak jakoś aż razi, że tam jest
4 gru 10:48
wredulus_pospolitus:
| | 3x | |
oraz |
| zapisz po prostu jako x  |
| | 3 | |
4 gru 10:48
Rafał28:
sin(2x/3) = 2sin(x/3)cos(x/3)
podstawieienie t = sin(x/3)
4 gru 10:51