Zadanie z parametrem
Klaudia: Proszę o wytłumaczenie:
Wyznacz w zależności od wartości parametru m liczbę rozwiązań równania:
odpowiedzi: nie ma rozwiązań m∊(−
∞,0) ma jedno rozwiązanie gdy m∊0,3
ma dwa rozwiązania gdy m∊(0,3)∪(3,+
∞)
pigor: ...np. tak :
| | 3x−1 | | 3x+6−7 | |
| |
| |= m i x≠ −2 ⇔ | |
| |= m i x≠ −2 ⇔ |
| | x+2 | | x+2 | |
| | 3(x+2)−7 | | −7 | |
⇔ | |
| |= m i x≠ −2 ⇔ |3 + |
| |= m i x≠ −2 , |
| | x+2 | | x+2 | |
teraz rysujesz hiperbole kolejno :
| | −7 | | −7 | |
y= |
| i przesuwasz ją o wektor [−2,3]→ y= 3 + |
| i y=3 i x= −3 |
| | x | | x+2 | |
jej asymptoty, następnie część spod osi OX tej hiperboli odbijasz symetrycznie
względem osi OX i masz wykres L−ewej strony danego równania no to teraz
tylko rysując sobie − "idąc od dołu" proste y= m (m∊R) odczytujesz i zapisujesz
szukaną liczbę rozwiązań (punktów wspólnych hiperboli z prostą y=m) . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób
| | 3x−1 | | |3x−1| | |
| |
| |= m i x≠ −2 ⇔ |
| |= m /*|x+2| ⇔ |
| | x+2 | | |x+2| | |
⇔ |3x−1|= m|x+2| /
2 ⇔ (3x−1)
2= m
2(x+2)
2 ⇔ 9x
2−6x+1= m
2(x
2+4x+40) ⇔
⇔ 9x
2−6x+1= m
2x
2+4m
2x+40m
2 ⇔ (m
2−9)x
2+(4m
2+6)x+40m
2−1= 0 i teraz
masz równanie kwadratowe z parametrem, które ma 0 lub 1 lub 2 rozwiązania
w zależności od współczynnika a i wyróżnika Δ − sama rozpatrz te przypadki
zaczynając może od m
2−9=0 itd.