oblicż granicę ciągu
tomm: 1) lim
n√110+ 210 + ... + n10
n→
∞
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2) lim |
| + |
| + ... + |
| |
| | √n3+1 | | √n3+2 | | √n3+n | |
n→
∞
Nie wiem, jak ugryźć te przykłady, mogę otrzymać jakieś podpowiedzi?
3 gru 23:25
MQ: Oba z trzech ciągów.
3 gru 23:28
tomm: W 1) nie wiem jak dobrze oszacować...
n√110 ≤ dany ciąg ≤ ?
lewa strona nierówności dąży do 1; a z prawej nie wiem, co wstawić.
| | 1 | | 1 | |
2) |
| ≤ dany ciąg ≤ |
| |
| | √n3+n | | √n3 | |
oba mianowniki →
∞ więc po obu stronach mamy granicę w zerze. Dobrze?
4 gru 00:20
Janek191:
1)
an = n√n10 cn = n√ n*n10 = n√n11
Mamy
am ≤ bn ≤ cn
i lim an = 1 i lim cn = 1
n → ∞ n → ∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim bn = 1
n→ ∞
4 gru 01:03
Janek191:
2)
| | 1 | | n | |
an = |
| cn = |
| |
| | √n3 + 1 | | √n3 + 1 | |
Mamy
a
n ≤ b
n ≤ c
n
i lim a
n = 0 i lim c
n = 0
n →
∞ n →
∞
więc na mocy tw. o trzech ciagach
lim b
n = 0
n →
∞
4 gru 01:09
tomm: wielkie dzięki MQ i Janek191 !
4 gru 10:39