:)
kasia: 2. Znależć równanie płaszczyzny przechodzącej przez P(1,−3,2) i prostopadłej do krawedzi
przeciecia płaszczyzn x+3y−3=0 i y−2z−1=0
3. Dana jest płaszczyzna 2x−3z−1=0 i punkty P1(2,3,1) i P2(1,1,2) znależć róznanie prostopadłej
do danej płaszczyzny i przechodzącej przez punkty P1, P2 z góooooory dziekuje
3 gru 23:12
wredulus_pospolitus:
2)
zaczynasz od nalezienia prostej będącej krawędzią przecięcia się tych dwóch płaszczyzn ... jak
tą krawędź wyznaczyć

bardzo prosto
wyznaczasz wektory normalne tych płaszczyzn ... iloczyn wektorowy tych wektorów normalnych
wyznacza 'kierunek' krawędzi ... musisz tylko znaleźć jakiś punkt wspólny tych dwóch
płaszczyzn (punkt zaczepienia dla wektora) ... ale na dobrą sprawę jest to zbyteczne
masz znaleźć płaszczyznę prostopadłą do tej krawędzi (czyli wyznaczonego wektora) ... czyli
wektorem normalnym tejże płaszczyzny może być ten właśnie wektor, który wyznaczyłaś wcześniej

zaczepiasz tylko płaszczyznę w punkcie P
3 gru 23:17
wredulus_pospolitus:
3)
zaczynasz od wektora normalnego
ten wektor normalny 'zaczepiasz' w P1 ... wyznaczasz P3 (koniec wektora)
masz teraz trzy punkty (P1,P2,P3) −> tworzysz płaszczyznę
3 gru 23:18
kasia: a moglam to 3 zrobic ze... piliczyłam P1P2 wektor i potem pomnożyłam wektorowo ten wektor z
wektorem płaszczyzny którą mam i wyszedł wektor kierunkowy nowej płaszcyznzy a ze te punkty
nalezą do niej to wybrałam jeden i obliczyłam D i wyszło mi równanie płaszczynzy ?
3 gru 23:23
wredulus_pospolitus:
A w którym momencie masz zapewnione że powstała płaszczyzna przejdzie przez oba punkty P1 i P2

Iloczyn wektorowy liczony jest z wektorem normalnym danej w zadaniu płaszczyzny czy 'z jakimś
tam' wektorem należącym do płaszczyzny
3 gru 23:27
kasia: z wektorem danej w zadaniu tej dodatkowej płaszczyzny
3 gru 23:29
wredulus_pospolitus:
jakbyś tak chciała zrobić to:
krok 1) obliczasz wektor P1P2
krok 2) obliczasz dowolny wektor należący do płaszczyzny podanej w zadaniu (ale broń boże
wektor normalny płaszczyzny)
krok 3) obliczasz iloczyn wektorowy
krok 4) ten wektor który otrzymałaś to jest WEKTOR NORMALNY szukanej płaszczyzny
tylko wtedy masz zapewnione że płaszczyzna przejdzie przez oba punkty (jestem w 99.9% pewien
tego co napisałem

)
3 gru 23:32
kasia: a dlaczego nie moge wziac wektora normalego do tej płaszcyzzny podanej w zadaniu /.
3 gru 23:35
kasia: ufam w to co napisałes !
3 gru 23:35
wredulus_pospolitus:
najlepiej weź kartkę papieru wbij w niego ołówek −> to jest tenże wektor normalny
weź palcem dotknij ołówek pod jakimś tam kątem −> to jest Twój wektor P1P2
jeżeli jest pod kątem (jakimś tam) to jest fajnie ... iloczyn wektorowy stworzy wektor normalny
płaszczyzny zawierającej P1 i P2
ale ... ale co by było gdyby wektor P1P2 był równoległy do wektora normalnego (ołówka)

wtedy
iloczynu wektorowego brak

ale tylko dla takiego przypadku szczególnego nie mogłaś wziąć ... bo o ile biorąc 'jakiś tam'
wektor należący do płaszczyzny, gdybyś trafiła na równoległy do wektora P1P2, to byś wybrała
po prostu inny, o tyle przy wektorze normalnym byś stanęła i nie wiedziała co teraz począć

Jeżeli będziesz pamiętała, że trzeba sprawdzić, czy wektor normalny tejże płaszczyzny nie jest
przypadkiem równoległy do wektora P1P2, to może spokojnie zrobić to zadanie z jego
wykorzystaniem
3 gru 23:44
kasia: ok dziękuje
3 gru 23:53