Równania
maturzystka: |2x+5|+|x|+8=3|x2−2x+1|
Powinam to równanie rozważyć w przedziałach tj:
(−∞;−2,5) <−2,5;0) (0,1) (1,+∞)?
Proszę o pomoc.
3 gru 23:05
MQ: No to rozważaj.
Podpowiedź: sprawdzasz, jak w danym przedziale zachowuje się | | i odpowiednio do tego
opuszczasz | | z minusem lub plusem.
Dla każdego przedziału dostaniesz jakieś proste równanie kwadratowe.
3 gru 23:08
wredulus_pospolitus:
nie jest aż tak źle
x
2−2x+1 = (x−1)
2
|(x−1)
2| = (x−1)
2 ....

... ponieważ (x−1)
2 ≥0 'dla dowolnego x'
a więc tylko trzy przedziały Ciebie interesują (zapomniałaś w swoich przedziałach 'domknąć przy
0')
3 gru 23:09
sushi_ gg6397228:
trzeba domknac przedziały dla "0" oraz "1"
nawet "1" mozna pominac, bo wartosc i tak wychodzi zawsze nieujemna pod wartoscia bezwgledna
|(x−1)2|
3 gru 23:10
maturzystka: dziękuje bardzo
3 gru 23:11