matematykaszkolna.pl
:( kasia: dane są 3 punkty P1=(1,3,−1) P2=(0,0,2) P3=(1,1,1) znajdz 3 równania płaszczyzn parami prostopadłych przechodzących przez punkt P1, w ktoreych jedna przechodzi przez P1,P2,P3. Prosze o pomoc
3 gru 22:55
wredulus_pospolitus: napisz jeszcze raz treść zadania bo za chiny nie rozumiem o co Ci chodzi
3 gru 22:57
wredulus_pospolitus: czy to ma być tak: punkt P1 musi należeć do każdej z tych płaszczyzn do jednej z płaszczyzn mają należeć wszystkie 3 punkty: P1,P2,P3 jeżeli tak to sprawa jest bardzo prosta
3 gru 22:58
kasia: Dane sa 3 punkty ... Trzeba znalezc równanie płaszczyzn parami prostopadłych przechodzących przez punkt P1 w ktorych jedna przechodzi przez P1,P2, emotka
3 gru 23:01
kasia: P1,P2,P3
kasia: tak, dobrze zrozumiałes emotka
wredulus_pospolitus: 1) wyznacz tą płaszczyznę w której mają być punkty P1,P2,P3 (tylko jednak taka jest płaszczyzna ... chyba wiesz jak to zrobić ) 2) wyznacz wektor normalny tejże płaszczyzny 3) wektor normalny + współrzędne P1 = druga płaszczyzna (a tak naprawdę to nieskończenie wiele płaszczyzn ... ale Ty sobie jedną wybierasz), która jest prostopadła do pierwszej 4) wyznaczasz dowolny wektor jednej płaszczyzny (masz punkty P1,P2 i P3 ... więc już masz wektor jakiś wyznaczony) oraz drugiej (może być to wektor normalny z pierwszej płaszczyzny ... 'umieszczony' w P1) 5) liczysz iloczyn wektorowy tych dwóch wektorów ... wynikiem jest wektor prostopadły do obu tych wektorów 6) wektor ten 'zaczepiasz' w P1 i robisz to samo co w (3) koniec zadania
3 gru 23:02
kasia: biore sie za to, mam nadzieje, ze podołam ! emotka
3 gru 23:05
kasia: ta pierwsza płaszczyzna miala wyjsc y+z−2=0?
3 gru 23:08
wredulus_pospolitus: Kasiu ... szczerze mówiąc ... w obliczeniach Ci nie pomogę ... geometrii przestrzennej nigdy nie lubiłem ... i na dobrą sprawę nie chce mi się tego liczyć ale pierwsza płaszczyzna wygląda dobrze
3 gru 23:13
kasia: ok, rozumiem i bardzo dzikeuje za pomoc bo to juz wiele emotka
3 gru 23:16