Pierwiastkami wieomianu
majtaj5: Pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+px2+qx+6 są liczby 1 i −3. Wyznacz wartość współczynników p
i q oraz trzeci pierwiastek wielomianu w.
3 gru 22:42
ICSP: W(1) = 0
w(−3) = 0 i masz układ równań
3 gru 22:43
wredulus_pospolitus:
W(1) = 0 czyli 1
3 + p*1
2 + q*1 + 6 = 0
W(−3) = 0 czyli ... analogiczne równanie
rozwiąż ten układ równań
3 gru 22:44
krystek:
W(1)=0
W(−3)=0 i wyznaczysz p i q
3 gru 22:44
ICSP: albo od razu ze wzorów Viete'a wyznaczyć trzeci pierwiastek i po prostu wymnożyć
3 gru 22:45
wredulus_pospolitus:
ICPS ... wzory Viete'a dla wielomianów trzeciego stopnia? Na poziomie liceum? Szaleju się
najadłeś czy co
3 gru 22:50
ICSP: Niektórzy nauczyciele je wprowadzają
3 gru 22:50
etam:
Jasne
3 gru 22:51
sushi_ gg6397228:
wystarczy zrobic postac iloczynowa (x−a)(x+3)(x−1) i odczytac "ile musi wyniesc trzeci
pierwiastek− poprzez wyraz wolny"
potem tradycyjnie poprzemnazać i porównać współczynniki przy x2 i x
3 gru 22:52
wredulus_pospolitus:
ICPS ... 'niektórzy' i owszem ... ale Ci nauczyciele to już rzadka rzadkość
3 gru 22:54