upraszczanie
ontek: pomocy
2√3+8√3−4√62√3
jak uprościć?
3 gru 22:39
Janek191:
Napisz ułamek za pomocą U, bo nie widać dobrze co jest napisane
3 gru 22:41
ontek: tak jak napisałeś. jestem nowy
3 gru 22:43
wredulus_pospolitus:
no i właściwie to z czym masz problem
3 gru 22:45
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
√6 = √2*3 = √2*√3
3 gru 22:45
Janek191:
| | 10√3 − 4 √3*2 | | 4 √3*√2 | |
= |
| = 5 − |
| = 5 − 2√2 |
| | 2 √3 | | 2 √3 | |
3 gru 22:46
ontek: mam usunąć niewymierność? skrócić? wszystko mi się miesza
3 gru 22:47
ontek: mam usunąć niewymierność? skrócić? wszystko mi się miesza
3 gru 22:47
wredulus_pospolitus:
możesz zrobić albo jedno albo drugie ... w tym przypadku lepiej (łatwiej) skrócić tak jak to
Janek pokazał
3 gru 22:47
ontek: dziękować
3 gru 22:48