regula de L'hospitala
Sheppard: x→
∞
3 gru 22:34
sushi_ gg6397228:
to ją zastosuj
3 gru 22:34
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem
3 gru 22:35
Sheppard: symbol nieoznaczony
∞/
∞ i dalej robie tak
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=lim |
| * |
| =lim |
| |
| | lnx | | x | | xlnx | |
x→
∞ x→
∞
i nie wiem jak dalej...
3 gru 22:36
sushi_ gg6397228:
podstaw pod "x" ∞ i licz
3 gru 22:37
wredulus_pospolitus:
jak to co ... brak symbolu nieoznaczonego −−− piszesz czemu się równa ta granica
3 gru 22:38
Sheppard: no nie wiem czemu sie rowna xlnx jesli x→∞
3 gru 22:39
Sheppard: dobra juz wiem dzieki
3 gru 22:42
sushi_ gg6397228:
1000000000000000000000*ln 100000000000000000000000000 =
3 gru 22:42