Funkcja
Radek:
Wyznacz te wartość parametru a dla których zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór liczb
rzeczywistych ax2+4ax+a−3<0
a<0 Δ<0
16a2−4(a2−3a)<0
16a2−4a2+12a<0
12a2+12a<0
12a(a+1)<0
a∊(−1,0) w odpowiedziach a∊(−1,> czemu ?
3 gru 22:24
Radek:
(−1,0>
3 gru 22:24
krystek: dla a=0 −3<0
3 gru 22:26
Radek:
a jeśli by wyszło −3>0 wtedy a∊(−1,0) tak ?
3 gru 22:29
wredulus_pospolitus:
tak
3 gru 22:31
krystek: Zmieniasz postać nierówności
gdyby wyszło 3<0 wtedy dla a=0 nierówność nie jest spełniona a∊(−1,0)
3 gru 22:31
Radek:
c) (a−1)x2+x+0,25≥0 polecenie to samo
a=1
0,25≥0
a≠1 i Δ<0
a∊{1}∪(2,∞) ale znowu źle jest ?
3 gru 22:39
krystek: a−1>0 i Δ<0
Oraz a=1
3 gru 22:49
krystek: dla a=1 masz x+0,25≥0
3 gru 22:50
wredulus_pospolitus:
sprawdź jeszcze raz zadanie
3 gru 22:52
Radek:
x≥−0,25 ale co z tego wynika ?
a−1>0
a>1 ⇒a∊(1,∞)
1−4(a−1)*0,25<0
1−a+1<0
−a+2<0
−a<−2
a>2⇒a∊(2,∞)
hmm ?
3 gru 22:53
Radek:
Panie Arturze dobrze przepisałem zadanie
3 gru 22:54
krystek: dla a=1 otrzymujesz funkcję liniowa x+0,25 , która przyjmuje wartości dodatnie i ujemne
(Twoje x≥−0,25 jest fałszem lub prawdą zależy co za x podstawisz)
3 gru 22:58
Radek:
czyli a∊(2,∞) ale w odpowiedzi a∊<2,∞) tylko czemu ?
3 gru 22:59
krystek: Masz ≥0 stąd Δ≤0
3 gru 23:01
krystek: A w pierwszym przykładzie miałeś ostrą nierówność <0
3 gru 23:03
Radek:
A jeszcze takie zadanie z wektorem nie bardzo wiem jak zrobić to poprawnie:
Przesuwając wykres funkcji f o 3 jednostki w lewo i o 4 do góry otrzymaliśmy g(x)=2x2−8x+5
znajdź f(x) ?
v[−3,4] taki wektor mam ale nie wiem co dalej
3 gru 23:06
krystek: g(x) przedstaw w postaci kanonicznej i wtedy w "druga stronę " wracasz do f
3 gru 23:10
Radek:
2(x+3)2+4
2(x2+6x+9)+4
2x2+12x+22
tak ?
3 gru 23:13
ZKS:
krystek Ci napisała żebyś przedstawił funkcje g(x) w postaci kanonicznej.
3 gru 23:15
Radek:
funkcję g(x) ok
2(x−2)2+29 i co dalej ?
3 gru 23:16
krystek: a skąd 29?
3 gru 23:19
ZKS:
Popraw. Wyraz wolny jest przecież źle.
3 gru 23:20
krystek: Dobrej nocy życzę !
3 gru 23:20
ZKS:
krystek mam nadzieję że nie przeze mnie idziesz że tak Ci się wtrąciłem w temat.

Dobrej nocki życzę.
3 gru 23:22
Radek:
g(x)=2(x−2)2−3
3 gru 23:24
Radek: ale to nadal źle jest
3 gru 23:28
ZKS:
Okej. Taką funkcję otrzymałeś poprzez przesunięcie o wektor v = [−3 ; 4] więc teraz musisz
zrobić przesunięcie o wektor nazwijmy go u = [3 ; −4] wtedy otrzymasz wyjściową funkcję f(x).
Rozumiesz? Musisz po prostu zrobić odwrotnie żeby wrócić do funkcji f(x).
3 gru 23:34
Radek:
2(x−5)2−7 ?
3 gru 23:35
krystek: @ZKS ależ skąd wszystko ok Miłej pracy!
@[P{Radku]] to jest Twoja g(x) i teraz wróc wektorem aby miec f(x)
3 gru 23:36
Radek:
Dziękuję i dobranoc
3 gru 23:40
ZKS:
Też niedługo będę szedł spać ale dziękuję.
Radek dobrze f(x) = 2(x − 5)
2 − 7.
3 gru 23:45