| a | ||
ośmiokącie jest równy | √4 +√8 | |
| 2 |
rysunek chociaż zrobiony
okrąg opisany ... czyli średnica okręgu = główna przekątna ośmiokąta foremnego
Twoje zadanie: wyznacz długość głównej przekątnej ośmiokąta foremnego ... do dzieła
| a | |
= 2R | |
| sin45o |
| 2a | ||
2R = | ||
| √2 |
próbowałam z tego tw. − wyliczyłam drugi kąt ( 22,5 o) podstawiłam i mi się
nie zgadza...
| a | ||
r= | ||
| 2sin22,5o |
| α | 1−cosα | √2 | ||||
sin | = √ | α= 45o cos45o= | ||||
| 2 | 2 | 2 |
pozdrawiam
No dobrze, napiszę "gotowca"
| 1 | ||
sin22,5o= | ( √2−√2) | |
| 2 |
| 1 | ||
r= a* | ||
| √2−√2 |
| √2−√2 | ||
r=a * | ||
| 2−√2 |
| (√2−√2)*(2+√2) | ||
r=a* | ||
| 2 |