Rozwiąż nierówność
Albert: Rozwiąż nierówność:
√x4−x2<=4−x2
zacząć od podniesienia obustronnie do kwadratu?
3 gru 22:08
ICSP: a może dziedzina ?
3 gru 22:10
Albert: no to x4−x2>=0 x∊R co dalej?
3 gru 22:14
ICSP: Ustal poprawnie dziedzinę.
3 gru 22:17
Albert: D∊R tak?
3 gru 22:19
Albert: x2(x2−1)>=0
czyli x1=0 x2=1 x3=−1
3 gru 22:20
ICSP: Czyli jaki przedział ?
3 gru 22:20
Albert: x∊(−∞;−1>U<−1;0>U<0;1>U<1;+∞)
3 gru 22:28
ICSP:

nie

Odczytaj z wykresu gdzie x
4 − x
2 ≥ 0
3 gru 22:30
Albert: x∊(−∞;−1>U{0}U<1;+∞)
3 gru 22:33
ICSP: 
, D : x ∊ (−
∞ ; −1] ∪ {0} ∪ [1 ; +
∞)
Teraz dalej :
Zauważymy, ze gdy x ∊ −
∞ ; −2) ∪ (2 ; +
∞) nierówność jest sprzeczna.
Zatem wystarczy rozpatrzeć przypadek gdy x ∊ [2;2] ⋀ x ∊ Df ⇒ x ∊ [−2 ; −1] ∪ {0} ∪ [1 ; 2] .
Wtedy obie strony są dodatnie i mogę podnieść stronami do kwadratu :
(
√x4 −x2)
2 ≤ (4 − x
2)
2
Dokończ
3 gru 22:33
Albert: dzięki jak ty to robisz że patrzysz na zadanie i już wiesz jak je rozwiązać?
3 gru 22:43
ICSP: Doświadczenie.
3 gru 22:45
etam:
3 gru 22:50