Wykaż, że:
wajdzik: Wykaż, że:
a) log
26−log
412=log
2√3
log
26−log
212
−1/2−log
2√3=0
0=0
| | 1 | |
log312+log927=2 |
| +log34 |
| | 2 | |
Wydaje mi się, że pięknie tutaj coś poknociłem. Mógłby ktoś sprawdzić?
3 gru 22:03
krystek: | 1 | |
| loga=log√a popraw w trzeciej linijce |
| 2 | |
3 gru 22:06
etam:
| | 3 | | 1 | |
L=log3(4*3) + |
| log33= log34+1+1 |
| = .... =P |
| | 2 | | 2 | |
3 gru 22:08
wredulus_pospolitus:
błąd:
linijka 2−>3
−1/2 wciągasz do potęgi ... więc powinno być z '+' logarytm
| | 1 | | 1 | |
druga sprawa ... nie łatwiej byłoby − |
| log2 12 = − |
| (log 24 + log 23)  |
| | 2 | | 2 | |
innymi słowy powyciągasz wszędzie log
23
3 gru 22:08
wredulus_pospolitus:
w drugim przykładzie:
log3 (12/4) = log33 = 1
3 gru 22:09
wajdzik: 1.
| | 1 | |
log26− |
| (2+log23)=log2√3 |
| | 2 | |
coś takiego teraz mam i co dalej?
3 gru 22:19
wredulus_pospolitus:
log
26 − 0,5*2 − 0,5log
23 = 0,5log
23
log
22 + log
23 − 0,5*2 − 0,5log
23 = 0,5log
23
| | 1 | | 1 | |
1 + log23 − 1 − |
| log23 = |
| log23 |
| | 2 | | 2 | |
L=P
c.n.w.
3 gru 22:21
etam:
| | 3 | |
1+log23 −1−log2√3= log2( |
| )=...... |
| | √3 | |
3 gru 22:21
wajdzik: Przeanalizowałem. W moim podręczniku nie było żadnych przykładów i nawet nie pomyślałem, że to
jest takie łatwe. Dzięki wielkie
3 gru 22:25