Proste potegowanie
0523: −
√3 do potegi 4
√3 do potegi 4
Ps: wiem ze to proste ale jakoś mnie teraz przyćmiło
3 gru 22:03
daras: a kalkulator w windowsie ma?
3 gru 22:12
etam:
(√3)4= √3*√3*√3*√3= 3*3=.......
3 gru 22:14
BABAJAGA: w drugim przypadku wychodzi 3 do potegi 2 . a w pierwszym zalezy czy bierzemy liczbe z minusem
do potegi czy bez minusa
3 gru 22:15
etam:
(√3)4= (31/2)4= 30,5*4= 32=........
3 gru 22:15
wredulus_pospolitus:
W pierwszym nie ma BABAJAGA 'zależy czy bierzemy' zapis −
√34 = − (
√3)
4 tylko i
wyłącznie

jeżeli potęga nie jest za nawiasem to 'tyczy' się jedynie symbolu bezpośrednio przed nim
zapisanego ... w tym przypadku jest to
√3 ... koniec kropka
3 gru 22:17
0523: takk a co z pierwszym najbardziej mnie to interesuje.........
3 gru 22:47
wredulus_pospolitus:
−√34 = −(√3)4 = −(32) = −(9) = −9
3 gru 22:48