indukcja
patka: indukcja
| | 1 | | 1 | | 1 | |
* 1+ |
| + |
| +...+ |
| <√n dla n≥2 i n∊N |
| | √2 | | √3 | | √n | |
1. n=2 (sprawdzilam prawda)
2. zakladam ze * jest prawdziwa
sprawdzam dla n+1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| +...+ |
| <√n+1 |
| | √2 | | √3 | | √n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| +...+ |
| <√n+ |
| < cossss |
| | √2 | | √3 | | √n+1 | | √n+1 | |
i co teraz?
3 gru 21:54
wredulus_pospolitus:
podnosisz do kwadratu i sprawdzasz poprawność nierówności
3 gru 22:05
JKM: co to jest to cossss ?

Ja bym zrobił tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| +...+ |
| + |
| <√n+1 |
| | √2 | | √n | | √n+1 | |
podstawiamy to co wykazaliśmy że zachodzi czyli mamy:
3 gru 22:06
JKM: I pomnożyć można przez √n+1 bo wszystko dodatnie
3 gru 22:07
wredulus_pospolitus:
no to pomnóż ... ale to nic Ci nie da bo zostaje:
√n*
√n+1 +1 ?<? n+1
√n*
√n+1 ?<? n = (
√n)
2 =
√n*
√n 
a w życiu
3 gru 22:12
patka: ZLE PRZEPISALAM ROWNOSC JEST W DRUGA STRONE
czyli dalej obliczajac :
√n*(n+1)+1>n+1
√n*(n+1)>n
n*(
√1+U{1/n}>n
(
√1+U{1/n}>1
3 gru 22:17
patka: sorki
3 gru 22:18
wredulus_pospolitus:
no i ok wtedy jest
3 gru 22:19
patka:
n*(√1+1n>n
√1+1n>1
3 gru 22:20
patka: dzieki wielkie wszystkim ; *
3 gru 22:20