fizyka
robcio22: 1.Oblicz siłę wyporu i objętość beczki o masie 120kg pływającej w wodzie przy zanurzeniu 60%
2.Oblicz ciężar i masę beczki o objętości 200l pływającej po powierzchni wody przy zanurzeniu
80%
3 gru 21:52
MQ: Co to znaczy "zanurzenie 60%" i "zanurzenie 80%"?
3 gru 22:24
robcio22: 100% to jest cała zanurzona 50% do połowy zanurzona a połowa wystaje na powierzchnię coś
takiego
3 gru 22:28
MQ: Z 50% nie ma problemu (zakładając, że jest symetryczna), ale z 60% i 80% już tak.
60% wysokości? 60% objętości?
3 gru 22:30
Panko: przy zanurzeniu 0.6V gdzie V to objętość beczki
a) skalarnie IFwI=IQI ( choć co ciekawe mają te siły r ó ż n e punkty przyłożenia
)
0.6Vδwody=Vδc δc − gęstość ciała
0.6 =δc w kg/dm3
oraz m=120 kg =V *δc : Vbeczki=120/0.6=200 dm3
Fw=m*q, przyjmując q≈10 m/s2 Fw= 1200 N
Poczytaj o < Stateczność>
4 gru 21:32