matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Aptekarz:
cześć
m+3
Mam pytanie jak to rozwiązać
>1
2m+1
1
odpowiedzią tego jest m∊(−
;2)
2
mogłby mi ktoś to rozpisać i dojść do rozwiązania , bardzo prosze
3 gru 21:52
Hajtowy:
m+3
− 1 > 0
2m+1
m+3 − 2m−1
> 0
2m+1
2−m
> 0
2m+1
(2−m)(2m+1) > 0
1
m=2 v m=−
2
m ∊ ...
Założenie:
1
2m+1 ≠ 0 ⇒ m=−
2
3 gru 21:54
Aptekarz:
kurcze , dziękuje bardzo
3 gru 21:56
krystek:
pomożemy wykresem
3 gru 22:00